De bekendste aardappelrassen
Hier in Nederland en in de rest van de wereld kennen we veel verschillende aardappelrassen. Ieder aardappelras heeft zijn eigen smaak, kenmerken en verleent zich het beste voor een bepaalde manier van bereiden. Maar er zijn ook aardappelen die op talloze verschillende manieren van bereiding heerlijk smaken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de bekendste aardappelrassen met hun kenmerken.
Aardappelrassen
- Bildtstar
- Bintje
- Doré
- Eigenheimer
- Frieslander
- Irene
- Menopper
- Nicola
- Opperdoezer ronde
- Roseval
Bildtstar
De Bildtstar kan het beste bereidt worden door hem te koken, bakken of in de oven te doen. Ook kan hij gefrituurd worden om er heerlijke frietjes van te maken.
Lees meer over de Bildtstar aardappel
Bintje
Deze middelvroege aardappel wordt van half april tot augustus gerooid en is het lekkerste om te koken, bakken of te frituren.
Lees meer over de Bintje aardappel
Doré
Deze kruimige aardappel is het lekkerste om te pureren, te verwerken in verschillende stamppotten maar kan ook uitstekend gekookt worden. Vergeet niet dat hij ook erg lekker is om te verwerken in een ovenschotel.
Lees meer over de Doré aardappel
Eigenheimer
Eigenheimers zijn zeer geschikt om te pureren, om te verwerken door stamppotten, door ovenschotels en kunnen ook gekookt worden.
Lees meer over de Eigenheimer aardappel
Frieslander
De Frieslander is een aardappel die zich voor verschillende manieren van bereiding verleend. Zo is hij uitstekend om te poffen op de barbecue, is hij prima te koken en te bakken én kunnen er frietjes van gemaakt worden in de frituur.
Lees meer over de Frieslander aardappel
Irene
De Irene aardappel behoort tot het late ras en wordt in september gerooid en wordt daarom ook vele gebruikt in Winterse gerechten zoals de oer-Hollandse stamppot. Hij is geschikt om te koken, pureren en voor stamppotten.
Lees meer over de Irene aardappel
Menopper
De Menopper is een vastkokende aardappel en is boterzacht. Hij verleend zich erg goed om te koken, bakken of in de oven te bereiden. Daarbij kan de aardappel geschild worden maar door de schil te behouden krijgt hij extra smaak en een heerlijke bite.
Lees meer over de Menopper aardappel
Nicola
Deze vastkokende aardappel kan zowel gebakken als gekookt worden, maar is uiteraard ook goed te gebruiken in tamppoten en ovengerechten.
Lees meer over de Nicola aardappel
Opperdoezer Ronde
De Opperdoezer kan uitstekend gekookt en gebakken worden, maar uit de oven is hij ook zeer smakelijk.
Lees meer over de Opperdoezer Ronde aardappel
Roseval
De Roseval wordt vaak gebruikt in professionele keukens maar wordt steeds vaker door consumenten gebruikt. Hij is uitstekend geschikt om te koken, bakken of om in de oven te bereiden.