GRATIS VERZENDING VANAF: NL € 20,- / BE € 30,-

Minimale bestelwaarde: € 7,50

SNELLE LEVERING

TOP AARDAPPELEN & SUPER SERVICE 

Snelle reactie op uw vragen via telefoon & mail

De bekendste aardappelrassen

Hier in Nederland en in de rest van de wereld kennen we veel verschillende aardappelrassen. Ieder aardappelras heeft zijn eigen smaak, kenmerken en verleent zich het beste voor een bepaalde manier van bereiden. Maar er zijn ook aardappelen die op talloze verschillende manieren van bereiding heerlijk smaken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de bekendste aardappelrassen met hun kenmerken.

Aardappelrassen

  1. Bildtstar
  2. Bintje
  3. Doré
  4. Eigenheimer
  5. Frieslander
  6. Irene
  7. Menopper
  8. Nicola
  9. Opperdoezer ronde
  10. Roseval

Bildtstar

De Bildtstar is een vastkokende aardappel die na het koken aan de buitenkant iets kruimig blijft. Deze aardappel is ontstaan uit een kruising tussen de rassen Winda en Saturna en heeft een rode gladde schil. Het is een middelvroege aardappel die in de maanden juni/juli op zijn best is.

De Bildtstar kan het beste bereidt worden door hem te koken, bakken of in de oven te doen. Ook kan hij gefrituurd worden om er heerlijke frietjes van te maken.

Lees meer over de Bildtstar aardappel

Bintje

Bintje aardappelen vallen onder de vastkokende aardappelen en behoren tot een van de oudste aardappelrassen van Nederland. Deze aardappel heeft een ovale vorm met blakke ogen. De schil is blank en glad.

Deze middelvroege aardappel wordt van half april tot augustus gerooid en is het lekkerste om te koken, bakken of te frituren.

Lees meer over de Bintje aardappel

Doré

De Doré aardappel is te herkennen aan de bruingele schil, rond ovale vorm en het gelige vlees. Het is een vroeg aardappelras dat net als de Bintje aardappelen behoren te de oudere rassen. Ze worden gerooid van juni tot augustus.

Deze kruimige aardappel is het lekkerste om te pureren, te verwerken in verschillende stamppotten maar kan ook uitstekend gekookt worden. Vergeet niet dat hij ook erg lekker is om te verwerken in een ovenschotel.

Lees meer over de Doré aardappel

Eigenheimer

De Eigenheimer is een kruimige aardappel die zich kenmerkt door zijn diepliggende ogen en ovale maar onregelmatige vorm. Hij heeft een lichtgele schil en kan soms een paars getinte top hebben. De Eigenheimer wordt pas rond eind augustus gerooid en behoren daarme tot het late ras.

Eigenheimers zijn zeer geschikt om te pureren, om te verwerken door stamppotten, door ovenschotels en kunnen ook gekookt worden.

Lees meer over de Eigenheimer aardappel

Frieslander

De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm en een lichtgele kleur. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een rijke smaak. De Frieslander behoort tot het vroege ras.

De Frieslander is een aardappel die zich voor verschillende manieren van bereiding verleend. Zo is hij uitstekend om te poffen op de barbecue, is hij prima te koken en te bakken én kunnen er frietjes van gemaakt worden in de frituur.

Lees meer over de Frieslander aardappel

Irene

De Irene aardappel komt uit een voedselrijke kleigrond en heeft een bijzondere smaak. Hij is te herkennen aan de roodkleurige schil, ronde vorm, ondiep liggende ogen en lichtgeel vlees.

De Irene aardappel behoort tot het late ras en wordt in september gerooid en wordt daarom ook vele gebruikt in Winterse gerechten zoals de oer-Hollandse stamppot. Hij is geschikt om te koken, pureren en voor stamppotten.

Lees meer over de Irene aardappel

Menopper

De Menopper is een exclusieve aardappel afkomstig van de akkers in de Hoeksche Waard. Deze aardappel is een ware delicatesse en valt onder de middelvroege aardappelen, in augustus kunnen ze namelijk gerooid worden.

De Menopper is een vastkokende aardappel en is boterzacht. Hij verleend zich erg goed om te koken, bakken of in de oven te bereiden. Daarbij kan de aardappel geschild worden maar door de schil te behouden krijgt hij extra smaak en een heerlijke bite.

Lees meer over de Menopper aardappel

Nicola

De Nicola aardappel is een vastkokende aardappel met een iets zoete smaak. Het uiterlijk van de Nicola is langwerpig en ovaal, de schil is geel en glad. Het is een vroege aardappel die eind februari al de grond in gaat.

Deze vastkokende aardappel kan zowel gebakken als gekookt worden, maar is uiteraard ook goed te gebruiken in tamppoten en ovengerechten.

Lees meer over de Nicola aardappel

Opperdoezer Ronde

De Opperdoezer behoort tot de vastkokende aardappelen, heeft een ovaalronde vorm en geel vlees. Velen beschouwen deze aardappel als een ware delicatesse en vinden dat iedereen deze aardappel eens geproefd moet hebben. Hij heeft een laag zetmeelgehalte en wordt enkel gerooid van juni tot en met september.

De Opperdoezer kan uitstekend gekookt en gebakken worden, maar uit de oven is hij ook zeer smakelijk.

Lees meer over de Opperdoezer Ronde aardappel

Roseval

De Roseval is een vastkokende aardappel met een volromige smaak en kan zowel met als zonder schil gegeten worden. De aardappel vindt zijn oorsprong in Frankrijk en valt op door de rode kleur en de dunne schil.

De Roseval wordt vaak gebruikt in professionele keukens maar wordt steeds vaker door consumenten gebruikt. Hij is uitstekend geschikt om te koken, bakken of om in de oven te bereiden.

Lees meer over de Roseval aardappel