GRATIS VERZENDING VANAF: NL € 20,- / BE € 30,-

Minimale bestelwaarde: € 7,50

SNELLE LEVERING

TOP AARDAPPELEN & SUPER SERVICE 

Snelle reactie op uw vragen via telefoon & mail

Nieuwe aardappelen kopen

De échte aardappel liefhebber wacht er het hele jaar op; het nieuwe aardappelseizoen. De nieuwe aardappelen, ook wel primeur aardappelen genoemd, zijn slechts een korte tijd beschikbaar, dus wees er op tijd bij!

De nieuwe aardappelen in ons assortiment zijn afkomstig van de kleigronden rondom de Hoeksche Waard. Hier halen wij onze aardappelen direct van de boer. Zo kunnen wij u verzekeren dat u de hoogste kwaliteit nieuwe aardappelen in huis haalt. Wanneer u uw nieuwe aardappelen op werkdagen voor 16.00 uur besteld, heeft u ze overmorgen in huis. Wij bezorgen op ieder gewenst adres in Nederland en in België. 

Wat zijn nieuwe aardappelen? 

Nieuwe aardappelen zijn de allereerste aardappelen van het jaar. De aardappelen worden jong geoogst, voordat de suikers worden omgezet in zetmeel. Hierdoor zijn de nieuwe aardappelen vaak kleiner van stuk en hebben een extreem dunne schil. Wanneer de aardappelen bereid worden zijn ze volromig en zacht van smaak.

Wij doen er natuurlijk alles aan om ervoor te zorgen dat u de mooiste en lekkerste aardappelen thuisbezorgd krijgt. Doordat de schil van de nieuwe oogst erg dun is, is het vrijwel onmogelijk om deze aardappelen te schillen. Als u deze aardappelen goed schoonmaakt kunt u ze met schil eten. Aardappelen kunt u natuurlijk het hele jaar door bij ons kopen, maar niet altijd van de nieuwe oogst.

Aardappels stampen en schrappen

Het kan natuurlijk zo zijn dat u liever de aardappelen zonder schil eet. Bij nieuwe aardappelen kunt u de schil eraf halen door er enkel overheen te wrijven. Dit kunt u doen met een aardappelschilmesje of met een schoon sponsje. Dit wordt ook wel schrappen genoemd.  

Om de schil alvast wat losser te maken worden de nieuwe aardappelen eerst gestampt. De aardappelen worden in een emmer of in de spoelbak gedaan. Hieraan wordt water toegevoegd zodat de aardappelen net onder water staan. Vervolgens wordt er met een afwasborstel of een ander voorwerp gecontroleerd in de het water gestoten.

Een intensief en vies klusje, maar de nieuwe aardappelen zijn een ware delicatesse wanneer ze geschrapt en gestampt worden.

Seizoensgebonden

De periode waarin u aardappelen kunt schrappen is een seizoensgebonden klusje, naar mate het seizoen verstrijkt wordt de schil namelijk steeds dikker. Wanneer de schil te dik wordt kunt u hem niet meer schrappen en moeten de aardappelen geschild worden.

Net zoals nieuwe aardappelen, zijn ook niet alle aardappelrassen het hele jaar verkrijgbaar. We maken over het algemeen onderscheid in 3 soorten aardappelrassen:

Vroege aardappelen

Vroege aardappelen zijn aardappelen die als eerste gepoot en gerooid kunnen worden. Deze vroege aardappelen hebben over het algemeen een kortere groeiperiode. De aardappelen mogen gerooid worden na ongeveer 3 maanden. Deze aardappelen zijn beschikbaar vanaf april/mei. De Doré is bijvoorbeeld een heerlijke vroege aardappel. Deze kruimige aardappel is uitermate geschikt om een heerlijke stamppot van te maken.

Middelvroege aardappelen

Middelvroege aardappelrassen worden 1 of 2 weken na de vroege aardappelen gepoot. Doordat ze wat later gepoot worden, zijn ze ook iets later klaar om geoogst te worden. De groeiperiode van deze aardappelen is ongeveer 120 dagen en kunnen vaak tot het voorjaar bewaard worden. Middelvroege aardappelen zijn meestal vanaf juli beschikbaar. De Bildtstar is een echt middelvroeg aardappeltje. Deze aardappel behoort tot de categorie vastkokende aardappelen. Hij blijft dus tijdens het koken helemaal intact, maar wordt aan de buitenkant toch nog een beetje kruimig. 

Late aardappelen

Tot slot zijn er nog late aardappelrassen. Deze aardappelen worden als laatste gepoot en hebben een langere groeiperiode dan de andere twee soorten. Gemiddeld hebben deze aardappelen 150 dagen nodig voordat ze geoogst kunnen worden. Het grote voordeel van deze late aardappelen is dat ze gemakkelijk tot het volgende voorjaar verkrijgbaar zijn. De late aardappelen zijn meestal beschikbaar vanaf eind augustus. De Eigenheimer is een mooi voorbeeld van een late aardappel. Dit heerlijke kruimige aardappeltje is beschikbaar tegen het einde van augustus en is perfect voor onder andere stamppotten.

Het is ook mogelijk om bij ons biologisch geteelde aardappelen te kopen. Deze aardappelen worden net zoals onze andere aardappelen geteeld op de betere kleigronden rondom de Hoeksche Waard. Onze biologisch geteelde aardappelen krijgen alle tijd om te groeien in hun eigen tempo. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen en hulpmiddelen. Op deze manier krijgt u het beste wat de natuur te bieden heeft.

Nieuwe aardappelen kopen?

Bent u op zoek naar nieuwe aardappelen? In onze categorie aardappelen vindt u al onze aardappelen, in de producttitel staat de periode van de oogst vermeld. Zo kunt u precis in de gaten houden welke aardappelen er nieuw zijn, zodat u kunt genieten van de nieuwste aardappelen!

Bekijk onze aardappelen